Nyomtatás

Ausztráliában vitézkedik Bondár Anna, aki a 25 ezer dolláros canberrai viadalon egyesben a negyeddöntőig jutott s az 1. kiemelt román vetélytárstól kapott ki, párosban pedig finalista volt.

A tavalyi felemás esztendő után jó volt az évkezdés a déli kontinens perzselő nyarában.

S immár előtte az új feladat: kedden kezdődik az Australian Open Grand Slam-viadal selejtezője.

 

Gy. Szabó Csilla * Felemás esztendőt zárt a 22 esztendős Bondár Anna, hiszen a tavaszi szárnyalása után, a 2019-es év második felére nem sikerült megtartania kiugró formáját. Az idényt azonban még így is az előző évinél közel negyven hellyel előbbre, a WTA rangsor 222. helyén zárta.

A Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának februári, angliai tornáján már egyértelmű jelek utaltak arra, hogy Bondár Anna nagy dolgokra lesz képes a 2019-es esztendőben. A szlovén Daila Jakupovics legyőzésével karrierje első Top 100-as skalpját gyűjtötte be, majd az akkor 39. helyen rangsorolt brit Johanna Konta (2017 nyarán WTA 4.) ellen játszott emlékezetesen szoros mérkőzést. A 2 óra 42 percig tartó összecsapást ugyan végül a házigazdák kiválósága nyerte, a 21 éves szeghalmi leány olyan teljesítménnyel rukkolt elő, hogy később még ellenfele is csak róla áradozott az összecsapást értékelve.

– Elmondhatatlan érzés volt, ahogy kétezer néző állva ünnepelt a meccs után – emlékezett vissza Bondár Anna az ő szemszögéből 2:6, 7:6(1), 6:7(4)-es eredményt hozó „thrillerre” az angliai Bath-ból hazatérve, napokkal később is a történtek hatása alatt állva. – A görögök ellen még kerestem a helyemet, a szlovén lány előző napi legyőzéséből azonban már jó adag önbizalmat nyertem, így teljesen felszabadultan állhattam oda Konta ellen. Az elején még késésben voltam hozzá képest, de olyan ritkán játszom ilyen szintű teniszező ellen, hogy ezen nem nagyon lehet csodálkozni. A második szettre azonban felvettem a ritmust és tényleg nagyon kevésen ment el a meccs. Az az igazság, hogy még magamat sem tudom okolni a vereségért, mert nem követtem el nagy hibákat.

A fiatal magyar játékos úgy érzi, még soha életében nem játszott ilyen jól. Ezzel a véleményével azonban korántsem volt egyedül. Nemcsak ellenfele, Johanna Konta dicsérte teljesítményét, de az egykori kiváló brit játékos, a teniszszakértő Jo Durie szerint is Top 20-asokat megszégyenítő produkcióval rukkolt elő Bondár. A meccsnyertes Konta pedig a tipikusan angol fair play szelleméhez is hűen, egyszerűen csak nagyobb tapasztalatával és szerencséjével indokolta győzelmét.

S bár a nagyszerű játék okait firtatva Bondár Anna a közel két hónapos, a szokásosnál is hosszabb és hatékonyabb alapozást, s az abból eredő fizikális topformát említette elsőként, edzője, Bardóczky Kornél február közepén árnyaltabban beszélt a siker lehetséges magyarázatairól:

– Nem gondolom, hogy az Anna által mutatott játék pusztán az utóbbi két-három hónapnyi munka eredménye lenne. A hosszú évek alatt befektetett kemény edzések álltak most össze egységes egésszé. Ráadásul az ő esetében mindig hangsúlyozom, hogy egy mélységesen elkötelezett, alázatos játékosról beszélünk, aki mindent alárendel a tenisznek. És nemcsak mostanában. Voltak nehéz időszakaink, akkoriban mindig azt mondtam neki: bízz magadban és csináld tovább! Ő pedig szó nélkül tette a dolgát. Azon túl, hogy fejben nagyon ott volt, Vaskó Balázs erőnléti edzővel tényleg alaposan felkészültek a szezonra. Hízelgő az angol szakértők véleménye, egy meccs alapján valóban helyén való, amit mondtak, de Anna egyelőre még nem tudja folyamatosan ezt a szintet hozni. Érzelmileg felfokozott állapotban, az idegen környezetből is szimpátiát kiváltva olyan élményben volt része, amely kihozta belőle a legjobb énjét. A képességeivel kapcsolatos elképzeléseim tehát egyáltalán nem túlzóak. A következő hónapok feladata az, hogy minél többször kihozzuk belőle ezt a maximumot. Hosszútávon tehát ezt a teljesítményt szeretnénk állandósítani.

A folytatás pedig ugyanolyan hibátlan volt, mint az idénykezdet. A 2018-as évet a 261. helyen záró fiatal teniszező pontosan három hónap leforgása alatt jutott el a WTA 198. helyére. Anna ezzel végre belépett a kétszáz alattiak klubjába, amely nemcsak jó hangzása miatt kellemes a fülünknek, de azért is, mert ebből a pozícióból már a Grand Slam-tornák selejtezőtáblája is elérhető közelségbe került, a szeghalmi lány régi nagy álmát váltva valóra. Ehhez Brazíliában két 25 ezer dolláros összdíjazású tornán gyűjtötte össze a vágyott ranglistahelyezéshez szükséges pontokat. Sao Paolóban az elődöntőig, Curitibában pedig a döntőig jutott. Pedig az idei szabálymódosításoknak köszönhetően mindkét verseny jóval erősebb volt a megszokottnál.

– Egy Grand Slam kvalijának felelt meg a színvonal, ezért nemcsak az eredménynek, de a mutatott formámnak is nagyon örülök. Reménykedtünk a jó szereplésben, de az első tornán azonnal az első kiemelt ellen játszottam, úgyhogy minden tudásomat össze kellett szednem. Két meccslabdáról fordítottam, és az azt követő második fordulóban is döntő szettben sikerült nyernem – összegezte dél-amerikai túra történéseit Bondár Anna.

Az U18-as Európa-bajnok játékos nem igazán érzi úgy, hogy a két hét alatt olyan sok minden változott volna a játékában. Ellenben háromszor is végletekig kiélezett, döntőjátszmás találkozót nyert. A siker pedig ezen múlott, semmi máson.  

Bardóczky Kornél szerint Anna olyan ki-ki meccseket hozott Dél-Amerikában, amelyeket egy átlagos játékos fele-fele arányban nyer, illetve veszít el. A fiatal szeghalmi teniszező ezzel szemben nyolcvan-kilencvenszázalékos arányban hozta őket, többször jelentős hátrányból felállva.

– Volt, hogy nem igazán ment neki, de mégis fordított, amire különösen büszke vagyok. Akik ismernek, tudják, nekem egyébként is az a meggyőződésem, hogy ezen a szinten már közel hetven százalékban fejben dől el az eredmény. Itt már mindenki mindent tud, nem lehet olyan dolgokat tanítani, ami bárkinek is újdonság lenne. Aki előre akar lépni, annak mentálisan kell rendíthetetlenné válnia. Anna pedig éppen erről az erőről tett tanúbizonyságot Brazíliában.

Edző és tanítványa a remek tavasz után optimistán készült a Roland Garros selejtezőire, főleg Anna különös kötődése miatt, hiszen a párizsi Grand Slam a kedvence. A sors azonban végül közbeszólt.

− Egyetlen hellyel csúsztam le a kvaliról, hiába vártam a helyszínen, hogy valaki az utolsó pillanatban visszalépjen… – emlékezett vissza Bondár Anna a számára nagy csalódást okozó párizsi történésekről, amelyet Wimbledonban és a US Openen már az indulás lehetősége követett, hiszen június 10-én a 177. helyen érte el karrierje eddigi legjobb WTA helyezését. – Szeretem a salakot és a francia fővárost, füvön viszont juniorkoromban játszottam utoljára, de nem akarom erre fogni, hogy Angliában nem tudtam az első körből továbblépni. Szoros meccs volt, mindkét szettet tie-breakben veszítettem el. New Yorkban viszont már én sem játszottam túl jól, és az ellenfelem is erős volt. Nem tudok egy konkrét pontot meghatározni, ahol rosszabbra fordultak a dolgok, a sikereket követő törvényszerű hullámvölgy lett kicsit hosszabb a vártnál.

A szezont végül ismét a kétszázasok között, vagyis a 222. helyen zárta, de még így is majd negyven helyet lépett előre az egy évvel korábbihoz képest (WTA 261.).

Annát szerencsére nem kedvtelenítette el a gyengébb második félév, az alapozás során a sikeres elsőből meríti a folytatáshoz szükség erőt. December elején a tőle megszokott komolysággal kezdte el a felkészülést a 2020-as év nagy kihívásaira, köztük a januári Australian Open kvalifikációjára, ahová egy fiatal edző, Pataki Márk kíséri el. S bár Bardóczky Kornéllal szétváltak útjaik, a Nemzeti Edzésközpontban továbbra is Vaskó Balázs irányítja az erőnléti edzéseit és a megszokott csapat veszi körül.

FaLang translation system by Faboba