Igencsak szokatlan, hogy negyven nappal egy nagy nemzetközi teniszverseny előtt bizonytalan legyen a helyszín.

A WTA honlapján februári dátummal szereplő Hungarian Ladies Open körül nagy a csend. Vélhetően azért, mert még most sem tudni, hol lesz.

A fővárosi BOK-csarnok ugyanis asztalitenisz olimpiai selejtezőnek ad otthont. A tenisz-palya.hu információi szerint ugyan még mindig megy a csata a helyszínért, ám alternatív lehetőségként a debreceni Főnix csarnok szerepel a kalapban.

Navratilova és Henin is teniszezett a debreceni Főnixben - Fotó: peter_panamint (flickr

 

Az áprilisi Federation Kupa budapesti világdöntőjét már reklámozza az MTSZ, sőt jegyek is kaphatóak, a WTA honlapján februári dátummal szereplő Hungarian Ladies Open körül azonban szokatlanul nagy a csend.

Negyven nappal a torna kezdete előtt a játékosok még nem találják a torna hivatalos adatait tartalmazó fact sheet információit, s így azt sem tudni, hol lesznek a meccsek, hova foglaljanak szállást, hova utazzanak...

Írásban kérdeztük Richter Attilát, az MTSZ főtitkárát, aki a WTA honlapján a pesti verseny tornaigazgatójaként szerepel, ám a december 29-én elküldött e-mailre nem kaptunk választ.

Ami tény: a WTA hivatalos versenynaptára 2020. február 17-23. közötti időpontra Budapest helyszínnel jegyzi a 251 750 dollár összdíjazású Hungarian Ladies Opent. A főtáblás jelentkezések zárultakor, január 6-án nem lehetett tudni, hol lesz a verseny - egy biztos: a megszokott helyszínen, a BOK-csarnokban asztalitenisz olimpiai selejtező (ITTF World Tour Hungarian Open) van bejelentve az említett időszakra.

Adódik tehát a kérdés, a Magyar Tenisz Szövetségnél tudakozódni a helyszínt, s egyáltalán a versenyt illetően.

Vannak, akik azt feltételezik, hogy az MTSZ a februári verseny amerikai jogtulajdonosával újra megállapodást kötött. Az MTSZ honlapja novemberben ezzel kapcsolatban azt írta, hogy "A 2020-as WTA-naptárban februári dátummal szereplő Hungarian Ladies Openre nincs szerződése a Magyar Tenisz Szövetségnek a jogtulajdonossal, illetve nincs anyagi forrás az államtól... A jogtulajdonos IMG-vel a szövetség szerződéses kapcsolata 2019-ben megszűnt."

E novemberi szavak olvastán több, mint érdekes, hogy az MTSZ főtitkára már a WTA októberi tornaigazgatói névsorában is megtalálható volt, s jelenleg is a 2020-as pesti verseny első számú vezetőjeként szerepel, így vélhetően van rálátása arra, hogy lesz-e, s ha igen, hol lesz a februárra meghirdetett torna, s hogy egyáltalán miért ez a szokatlan késlekedés a helyszín megnevezésében.

Melynek "titkosítása", lebegtetése immár nagy károkat okozhat, hiszen a pontos helyszínnel kapcsolatos tények hiányában a játékos nem tud tervezni, szállást foglalni, s igencsak mérgelődhet, ha netán elmarad a verseny, vagy csalódik, ha máshol, a megszokottól eltérő körülmények között, esetleg nem is Budapesten várja a pesti torna.

A még mindig hiányzó információ mindenesetre bizonytalanságra, utolsó pillanatos szervezésre utal, hogy a tornaigazgató mindmáig nem teszi közzé, hol lesz a verseny...

Pedig a főtáblások nevezési határideje hétfőn lejárt. Akik a mostani listán szerepelnek, már a pesti versenyhez kötötték magukat. A kazah Rybakina (WTA 37.) a legrangosabb nevező, a címvédő belga Van Uytvanck (47.) a sorrend második helyezettje, s az alanyi jogon érkező 18 további teniszező mindegyike Top100-as szereplő (köztük a névsor 13. helyén jegyzett Babos Tímea is).

A tenisz-palya.hu úgy tudja, hogy a pinpongosok régóta lefoglalták a BOK-csarnokot, hiszen a teniszezők WTA viadala épp egy esztendeje megszűnt. A több mint félszáz asztalon zajló ITTF World Tour Hungarian Open asztalitenisz olimpiai selejtező, s a szomszédos Aréna Hotelbe szervezett európai kongresszus egy éven át készült az eseményre, s mondani sem kell, a sportág, a magyar sport számára micsoda presztizsveszteség lenne, ha kiebrudalnák őket a csarnokból. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen multiesemény számára helyszín sem található. Ettől függetlenül rettegnek egy utolsó pillanatos, felülről érkező döntéstől...

Úgy tűnik azonban, nem kell félniük, hiszen a tenisz-palya.hu információi szerint a debreceni Főnix-csarnok készen áll a beugrásra, a pesti WTA-verseny rendezésére, s erről vélhetően tárgyalások is folytak a márciusra bevállalt magyar-belga Davis Kupa mérkőzés előkészítése során.  Az egyik elegáns nagyerdei szállótól árajánlatot is kértek a februári időpontra.

Tízegynéhány évvel ezelőtt a gálameccsen Martina Navratilova, Jelena Jankovic és Justine Henin is teniszezett e csarnokban. A feltételek itt adottak, hiszen a csarnokban könnyen kialakítható a két meccspálya, edzésre pedig az alagúton megközelíthető szomszédos Hódos Imre sport- és rendezvénycsarnok, illetve rendelkezésre áll a szeptemberben átadott ultramodern négypályás Teknős csarnok, ahova a rendezők minibuszán könnyen át lehetne szállítani a gyakorolásra induló sportolókat.

Kíváncsian várjuk, lesz-e helyszíncsere, s ha igen, engedélyt ad-e a WTA a városváltásra. S az is válaszra vár, valójában ki a rendező, ki fedezi a költségeket. Azt is meg kelle tudni, milyen szerepet vállal az esemény szervezésében a Magyar Tenisz Szövetség, illetve a tornaigazgatónak megjelölt MTSZ-főtitkár, hiszen a legutolsó, novemberben közreadott információk szerint semmilyet...

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső