Nyomtatás

A Nemzeti Edzésközpontban készülő 17 esztendős Fajta Péter a junior világranglista 55. helyén zárta a 2019-es esztendőt, s vág neki utolsó utánpótlás évének és az idénynyitó korosztályos Grand Slam-viadalnak.

Edzője, Palágyi Miklós szerint kezd beérni a közös munka eredménye, játékosa egész évben folyamatosan fejlődött, a taktikai fegyelem elérése ment csupán lassabban, de már azon is túl vannak.

Fajta Péter, Palágyi Miklós és Marozsán Fábián a törökországi tornagyőzelem után

 

Gy. Szabó Csilla írása * Nagyot fordult a világ a junior ITF-tornák légkörével tavaly még csak ismerkedő Fajta Péterrel, hiszen a 2019-es szezon végére nemcsak a legmagasabb kategóriájú korosztályos viadalokon, de a felnőtt mezőnyben is határozottan letette a névjegyét. A magyar teniszezők összesített rangsorát figyelembe véve a legtöbb tornagyőzelmet (7) ő szerezte: négy egyéni- és három párostornán  diadalmaskodott, ráadásul a junior korosztályban és a profik között is (6-1) tudott elsőséget szerezni. A junior világranglistán az előkelő 55. helyen zárja az idényét.

November elején ünnepelhette karrierje első profi tornagyőzelmét a törökországi Antalya 15 ezer dollár összdíjazású felnőtt viadal páros kategóriájában Marozsán Fábián oldalán. A kiugró eredménynek persze már október közepén érezni lehetett az előszelét. Ugyanitt, az ugyancsak 15 ezresen, csak éppen egyesben, egészen az elődöntőig jutott, ahol éppen a szintén remek formában lévő Fábitól szenvedett 6:4, 6:4-es vereséget.

A Nemzeti Edzésközpontban Palágyi Miklós irányításával készülő 17 esztendős játékos májusban még arról beszélt honlapunknak, milyen gyorsan belerázódott a juniormezőnybe, ősszel pedig már a felnőttek orra alá tört borsot. A nyári egyéni U18-as Európa-bajnokságon jött a nagy áttörés, hiszen úgy jutott a negyeddöntőbe, hogy az egy évvel idősebb belga Gauthier Onclin személyében korosztályának Top10-es játékosát verte 7:6(2), 6:4-re. De az elődöntő sem múlt sokon, a későbbi bajnok, szintén Top10-es, és ugyancsak 18 esztendős, francia Valentin Royer csak három szettben, 7:5, 1:6, 6:4 arányban tudta legyőzni a magyar fiatalt.

− Ahogy jöttek a sikerek, egyre nagyobb és nagyobb önbizalmam lett és azt mondtam magamnak, ugyan miért ne lennék képes a maximumra? − emlékezik vissza a július végi kontinensviadalra, amely olyan nagy lökést adott Fajta Péternek, hogy ezt követően a székesfehérvári junior G2-est megnyerte, a győrin (JG2) elődöntős volt, Újvidéken (JG2) pedig ismét tornagyőzelmet ünnepelhetett. Utóbbinak már saját története is van. Palágyi Miklós ezt tartja Péter szemszögéből az esztendő legnagyobb sikerének. És nem feltétlenül az eredmény miatt:

− A győri verseny végére Peti nagyon elfáradt, de jött a szerbiai torna, s mi pihenés nélkül egyenesen utaztunk tovább. Láttam, hogy minden maradék erejét összeszedi, s nem is az ellenfelek, hanem önmaga ellen kellett a legnagyobb harcot vívnia. Ilyen körülmények között, ezt a győzelmet tartom a szezon legnagyobb teljesítményének. Ráadásul ezzel éppen azt bizonyította, hogy a sorozatterhelést is bírja. Egy-egy nagy sikere korábban is mindig volt, de nem tudta a formáját állandósítani. Egy teniszező életében fontos pillanat, amikor végre folyamatosan tudja a saját színvonalát hozni.

Újvidéken azonban nem csak a sorozatterhelés terén lépett szintet a 17 éves magyar teniszező, de belépett a korosztályos Top100-ba, bebiztosítva ezzel helyét a januári korosztályos Grand Slam-viadalon.

− Annyira, de annyira akartam, hogy egyáltalán nem érdekelt a fáradtság. Az első kör első szettjében egyetlen pontot buktam csak el, azután pedig még a szerencse is mellém szegődött. Második ellenfelem feladta a meccset, így a két könnyebb találkozó nem vett ki belőlem sokat – mesélt az emlékezetes szerbiai tornáról Fajta Péter, aki szerint edzője Palágyi Miklós mindig a legjobbkor és a legjobb tanácsokat adja neki. Stabilitásra, kitartásra ösztönzi, s mindez szépen lassan érik össze benne. – Korábban nem voltam ennyire tudatos, és ez a hozzáállás most már nemcsak a pályán, de azon kívül is egyre fontosabb lesz számomra. Mindenre figyelek magam körül, arra törekszem, hogy minden a lehető legideálisabban történjen.

A NEK szakembere, aki egész évben számíthatott Szatmáry Adrián és az erőnléti edzéseket irányító Vaskó Balázs segítségére, úgy véli, az a tudás állt össze tanítványában, amelyet tavaly és az idén próbált átadni neki. Ezáltal sokkal fegyelmezettebb lett a játéka, szépen lassan elfogadta, hogy melyik helyzetet hogyan kell megoldania, mikor milyen ütést kell használnia. Palágyi Miklós úgy fogalmaz, kezd beérni a kétéves közös munka eredménye, de elégedett csak akkor lesz, ha a Péterben rejlő maximumot a felszínre tudja hozni. Merthogy van még benne mit kiaknázni.

− Szerencsésnek érzem magam, mert nagyon gyorsan megérti, amit kérek tőle. Egyedül a taktikai fegyelem elérése volt kicsit nehézkes, de most már ezen is túl vagyunk. Összességében egész évben folyamatosan fejlődött, a fogadójátéka és a védekezése éppúgy, mint az erőnléte. Bíznia kell magában, most már ez az egyik kulcskérdés – véli a szakember.

A töretlen fejlődéshez Palágyi Miklós szerint a NEK-en található csapat is nagyban hozzájárult. Valkusz Mátéval, Marozsán Fábiánnal, Makk Péterrel, Velcz Zsomborral edzhet együtt, s néha Nagy Péter és Füle Mátyás is csatlakozik a társasághoz. Náluk jobb sparring partnereket kívánni sem lehetne a 17 éves Fajta Péternek. Bár ez most már fordítva is egyre inkább igaz.

De szükség is van az inspiráló környezetre, hiszen mester és tanítványa január 11-én utazik Ausztráliába, hogy az előversenyt követően részt vegyen a korosztályos Grand Slam-tornán. Előbbi már többször is járt Melbourne-ben, így nyugodtan várja a kalandot, utóbbinak viszont ez lesz az első GS-viadala, ám egyelőre ő sem izgul. Inkább keményen edz, a felkészülés minden pillanatát kihasználja.

− Sok régi ismerőssel, baráttal találkozom majd, és büszkén fogom mutogatni, milyen kiváló tanítványom van – mondja Palágyi, aki nem aggódik Fajtáért, hiszen laza srác, nem stresszel feleslegesen. Inkább odaáll és játszik! A fiatal játékos pedig azonnal meg is erősíti edzője szavait:

− Nem vagyok izgulós, bár lehet, hogy Melbourne-ben azért elfogódottabb leszek majd. Azért ez mégis csak a legjelentősebb verseny lesz! Makk Peti mesélte milyen felemelő érzés a legjobbak között játszani, úgyhogy nagyon várom már a kezdést. Elvárásokat nem fogalmaztam meg magammal szemben, az is nagy dolog, hogy ott lehetek.

Ennek ellenére úgy tűnik, Fajta Péter nemcsak a részvételért utazik a kenguruk földjére. A várható melegre készülve a szokásosnál is fárasztóbb edzésekkel készülnek az utolsó napokban, miközben ütőket is tesztelnek. Hogy a véletlen, még csak véletlenül se szólhasson közbe.

FaLang translation system by Faboba